Notícia

Us deixe una notícia que ha publicat hui VilaWeb sobre Carmelina Sánchez-Cutillas, escriptora i valenciana, que durant la postguerra i dictadura escrigué en valencià. A més a la notícia també fa referència d'alguns dels seus llibres.






DIMARTS, 24/02/2009 - 09:57h
Enterren avui al matí l'escriptora valenciana Carmelina Sánchez-Cutillas
L'autora de 'Matèria de Bretanya' va ser una figura clau en la literatura catalana de la postguerra a València · Va morir diumenge als vuitanta-dos anys a València

Carmelina Sánchez-Cutillas, una de les poques escriptores valencianes que va escriure en català durant la postguerra, es va morir el passat diumenge a València als vuitanta-dos anys i avui al matí l'enterraran al Cementiri General de València. Sánchez-Cutillas, poeta, novel·lista i historiadora, es va retirar de la vida literària a principis dels anys vuitanta, en silenci, després de publicar el 'Llibre d'amic e amada' l'any 1980.

Segons la seva filla María Luisa del Romero el motiu va ser que 'es va cansar de veure l'ambient d'aquí. Amb més estímul crec que hauria escrit més'. En la mateixa línia apunta el professor de la Universitat de València, Jaume Pérez Montaner, que assegura que aquestes són les conseqüències d'escriure des de 'la perifèria de la perifèria' i afegeix que 'en altres cultures s'hagués parlat molt d'ella'.

Elegància, originalitat, vitalisme i ironia van ser alguns dels mots repetits ahir per aquells que van evocar la seva figura. Sánchez-Cutillas va ser una dona en un món d'homes: amiga de Sanchis Guarner -un dels que la va impulsar a escriure-, Joan Fuster o Vicent Andrés Estellés. 'La seva elegància, classe social i sensibilitat feien d'ella un personatge singular entre la gent que es dedicava a la literatura catalana a València', assegura l'editor Eliseu Climent. L'editorial 3i4 va publicar les seves dues obres més importants: 'Els jeroglífics i la pedra de Rosetta' i la novel·la 'Matèria de Bretanya', guanyadora dels Premis Octubre-Andròmina el 1975, amb més de vint mil exemplars venuts, i en què rememorava la seva infància a Altea. Sánchez-Cutillas també va col·laborar amb el suplement cultural del diari Levante.

3 comentaris:

Oreto Doménech ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ORETO ha dit...

Tristíssima notícia, més encara perquè en l'entorn cultural fosc i brut en què vivim, la pèrdua és més dura.

salrire ha dit...

Sí que n'és, de trista. El dia següent, El País li dedicava una ressenya que en part recuperava la seua figura i es preguntava que ocorria perquè una figura semblant hagués estat bandejada, quan en altres cultures són recuperades i tractades d'acord amb la seua importància. Què ens passa als valencians?
Us deixe l'enllaç :

OBITUARIO
Carmelina Sánchez-Cutillas, escritora rebelde valenciana
Su novela 'Matèria de Bretanya' fue clave en los setenta

MIQUEL ALBEROLA 25/02/2009
http://www.elpais.com/articulo/Necrologicas/Carmelina/Sanchez-Cutillas/escritora/rebelde/valenciana/elpepinec/20090225elpepinec_2/Tes

Publica un comentari a l'entrada

 

blogger templates | Make Money Online