Mengeu taronges

Aquesta entrada té a veure amb la salut, les malalties, el País Valencià, el camp, etc. Podeu veure que abasta quasi tot. Us vull parlar de les taronges, en especial de les clemenvilles. Són les mandarines que més ens agraden i a més a més són les que conreem.

Sobre aquestes he pogut llegir diferents coses, la primera que és tracta d'un híbrid que també anomenen Nova. Sembla provenir del Tangelo, una mescla entre l'aranja (pomelo) i la tangerina, una mandarina de color més aviat rogenc. Segons la Viquipèdia, la mandarina "és un fruit pobre en lípids i proteïnes i ric en sucres, fòsfor, calci, ferro i magnesi. Té un alt contingut en vitamines A, B(B1,B2, B3 i B6) i C".


Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 50 kcal   220 kJ
Carbohydrates  
13.34 g
- Sugars  10.58 g
- Dietary fiber  1.8 g
Fat
0.31 g
Protein
0.81 g
Thiamine (Vit. B1)  0.058 mg
4%
Riboflavin (Vit. B2)  0.036 mg
2%
Niacin (Vit. B3)  0.376 mg
3%
Pantothenic acid (B5)  0.216 mg
4%
Vitamin B6  0.078 mg
6%
Folate (Vit. B9)  16 μg
4%
Vitamin C  26.7 mg
45%
Calcium  37 mg
4%
Iron  0.15 mg
1%
Magnesium  12 mg
3%
Phosphorus  20 mg
3%
Potassium  166 mg
4%
Sodium  2 mg
0%
Zinc  0.07 mg
1%
Percentages are relative to US
recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient database
Aquesta és una taula d'anàlisi de la tangerina on explica breument quines propietats té. La pàgina de la Wikipedia té un enllaç cap a una pàgina dels Estats Units, del Departament d'Agricultura on  podeu cercar la informació nutricional de diferents aliments.


Ací al final teniu un pdf on apareixen les dues taules, de la tangerina i de l'aranja. És interessant veure com en una fruita es troba tanta riquesa.

Al País Valencià hi ha una agricultura ben forta i té una gran producció de citrics, sobretot en la zona on vivim. Ací la producció de mandarina és la més important:
"A l'estat espanyol hi ha unes 75.000 ha conreades de mandarina el 90% al País Valencià (sobretot al nord) i el 66% de la producció va a l'exportació, les dues terceres parts del total exportat pertanyen del grup varietal de les clementines. El principal productor és el Japó amb un 30% del total mundial." (Viquipedia dixit)

El govern, l'OMS i la resta d'autoritats recomanen prendre Vitamina C per les diferents propietats que presenta i també és un bon reforçament contra la grip :

Us penge les taules de taules de propietats de l'aranja i la tarengina, en teoria la clemenvilla, en ser un híbrid té propietats de totes dues. També un article de la Revista Eroski que parla sobre la grip, i tot i ser un article del 2008,  la informació i les recomanacions continuen essent igual de vàlides. Fixeu-vos que tampoc hi canvien tant les coses, siga grip normal o grip A, només cal tindre compte i prendre les precaucions que recomanen.


Grip                                                                                                                                                

Tangerines, (mandarin oranges), raw____Grapefruit juice, pink, raw                                                                                                                                              

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també conree clemenvilles.Concretament conree alguns dels camps de mon pare. Aquesta taronja té cos i suc, en menjar-te'n dues et quedes satisfet.La vergonya és que en aquest país on tots es senten valencianos per la paella i las naranjas se'n obliden del llaurador. Tota la gent que vivim del camp, siga de forma parcial o totalment, ens trobem oblidats.No ens ofereixen preus dignes. I els nostres polítics ens treuen a la palestra quan volen guanyar vots.Això si en acabar les votacions cada gall al seu corral,i a morir-mos de fam i de fàstig. Potser algun dia ens trobarem tots junts pasturant en els camps de golf.

salrire ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
salrire ha dit...

M'agrada que també en conrees. El camp valencià ha de continuar perquè és vida i salut. Tothom ha de conèixer la seua història i d'on venim si un dia volem arribar a algun lloc i l'horta, els camps i tota la natura del País Valencià són part de nosaltres (no sols estampes a les targetes). Si es promouen, tothom viurà millor. Si ens dediquem a enfonsar els llauradors i a tallar els arbres i deixar els animals sense el seu lloc per tal de construir finques i asfaltar la muntanya, malament quedarem tots. A vora la preso de Picassent han fet un camp de golf que abasta des de la presó fins a les fábriques de Benifaio. Tot verd i unes quantes garroferes i oliveres que no han tallat. Sovint ens preguntem si l'ha posat allí perquè la gent de la presó que tinga afició puga eixir a jugar una estoneta (com darrerament va tanta gent important a visitar-la). I d'on trauran l'aigua?, perquè a nosaltres ens la tallaven quan hi havia restriccions.
A nosaltres ens encisa el camp i la muntanya, i no hi ha res millor que agafar-te una taronja teua i que siga tot sucre o una tomaca i que siga gustosa i no amb gust de suro i menjar-la en una amanida amb cebeta i encisam. I que siga d'ací i feta per tu, encara la fa més bona.
Salut i felicitat.

Publica un comentari a l'entrada

 

blogger templates | Make Money Online