Nou programari



Darrerament hi ha dues novetats pel que fa al programari lliure. Softcatalà ha presentat les dues darreres traduccions de dos projectes bastant importants: Ubuntu 9.10 Karmic Koala i el SeaMonkey 2.0.

Pel que fa al projecte Ubuntu és una de les alternatives més populars per als SO (OS en anglés): Sistema Operatiu. Darrerament Microsoft ha presentat una nova versió del seu sistema: Windows 7. En la majoria d'ordinadors, en comprar-los, hi ha instal·lat el sistema Windows. La versió anterior a aquest sistema fou el Vista però no convencé per diferents motius: estabilitat, seguretat, requeriments del maquinari, etc. Una bona part de la població digital continua utilitzant el Windows XP, l'anterior al Vista (com jo). Aquests sistemes s'anomenen programari de pagament. Una alternativa a aquests són els sitemes basats en Línux i que permeten a l'usuari la modificació del codi font del programa per a adequar-lo a les seues necessitats específiques. És el que anomenem programari lliure. Altra cosa és que aquesta mena de programari siga gratuït. Molts d'aquests sistemes ho són  (programari gratuït) però d'altres tenen versions de pagament. Aquesta forma permet integrar els sistemes de codi obert en el món comercial i desenvolupar projectes empresarials amb el programari lliure. Açò representa en la realitat que les empreses disposen d'un sistema que respon a les necessitats especials de cadascuna d'elles, a més a més de recolzament informàtic, actualitzacions, llibertat d'instal·lació, etc. amb un preu més reduït que allò que puguen pagar per altres sistemes (Windows, Mac). Les administracions públiques s'han interessat per aquest programari ja que tenen unes despeses molt elevades per llicències en tenir una gran quantitat d'ordinadors amb programari de pagament. Darrerament la GVA ha triat el programa OpenOffice (paquet informàtic) que és una alternativa lliure i gratuïta al conjunt de programes del Microsoft Office. El OpenOffice és una versió gratuïta del conjunt StarOffice amb la mateixa qualitat que la seua versió de pagament. El processador de textos integra la darrera versió del programa de traducció i correcció de la GVA: el SALT (heu d'intal·lar-la com un addon, un afegitó o complement del programa).
Reprenent el tema del sistema operatiu, Ubuntu és un dels més populars per diferents motius com per exemple el recolzament comercial, la comunitat d'usuaris (que és molt activa i sempre disposada a ajudar en traduccions, dubtes, etc.), la facilitat de la interfície, les innovacions en l'escriptori i en el programari, etc. A més a més permet una instal·lació ben curiosa: el Wubi. Si no heu provat cap sistema lliure i teniu recels, podeu provar una  instal·lació des de Windows amb aquest executable. Crearà en una part del disc dur un sistema que conviurà amb el Windows sense cap problema. Quan inicieu l'ordinador triareu quin sistema voleu utilitzar, bé Ubuntu o bé Windows. Si no us agrada o no us convenç, només cal desinstal·lar-lo com farieu amb qualsevol altre programa al Windows i tornareu a recuperar l'espai al disc dur. Us penge l'article de Softcatalà on descriu les característiques del nou Ubuntu i del programa Wubi.
L'oferta que hi ha de sistemes operatius lliures és bastant elevada i d'una qualitat ben bona. Si voleu podeu provar-los sense instal·lació mitjançant un Live CD o DV (CD, DVD viu, autònom). El sistema s'inicia des del lecor quan engegueu l'ordinador i desapareix sense deixar petges quan treieu el disc i reinicieu l'ordinador. Podeu provar Knoppix, Mandriva, Puppy,...
Les administracions públiques també proven aquesta mena de sistemes amb versions pròpies basades amb alguna de les anteriors. La Gencat té el sistema CATIX i la GVA té el sistema LliureX.

Pel que fa als navegadors d'internet, en altre article ja hem comentat el Firefox i el SeaMonkey. El primer és un dels més populars i darrerament ha tingut molt d'èxit per la seua funcionalitat i la seua seguretat. Una de les coses que més us pot agradar són els complemets o la possibilitat de modificar el seu aspecte:





Hi ha alguns molt divertits.

El programa SeaMonkey és un navegador estable i segur que integra un seguit de programes addicionals. A més d'un navegador web semblant al Firefox, teniu un programa de missatgeria com el Thunderbird per als vostres correus, un editor de text que podeu fer servir com el Bloc o el Wordpad de Windows, a més d'un xat i la llibreta d'adreces. Tot integrat en una sola finestra i que s'obri amb un sistema de pestanyes.



Ara us penge les informacions i els enllaços.

Softcatalà presenta la traducció al català del SeaMonkey 2.0

Softcatalà, conjuntament amb el projecte SeaMonkey i la resta de la comunitat de Mozilla, presenta la traducció al català de la nova versió 2.0 de la solució integrada i lliure d'Internet SeaMonkey.
El SeaMonkey és una aplicació que combina en un sol producte un navegador d'Internet, un gestor de correu electrònic i grups de discussió, un editor HTML, un client d'IRC i diferents eines de desenvolupament web. En definitiva, la nova versió significa la posada al dia del model de programa de l'antic Netscape Communicator, que es va conèixer a l'àmbit català com al Navegador, damunt de la tecnologia més recent darrere de productes actuals d'èxit com el Firefox.
D'entre les novetats, caldria destacar-ne:
  • Una gestió de complements similar a la que s'utilitza al Firefox o al Thunderbird.
  • Un lector de canals web (RSS i Atom) incorporat en el gestor de correu.
  • Una nova interfície d'aspecte més modern.
  • Restauració de les sessions en cas que l'aplicació es tanqui inesperadament.
  • Integració de les pestanyes en el gestor de correu.
  • Diverses millores tècniques, com ara una execució més ràpida del JavaScript i l'acceptació de noves funcionalitats de l'HTML5, com ara les etiquetes de vídeo i tipus de lletra disponibles a nivell de servidor.
Podeu baixar el SeaMonkey 2.0 en català per al Windows, GNU/Linux i MacOS X des del Rebost de Softcatalà.

La comunitat catalana de l'Ubuntu presenta la traducció de l'Ubuntu 9.10 Karmic Koala al català

Ja està disponible la versió 9.10 de l'Ubuntu en català, amb el sobrenom Karmic Koala. L'Ubuntu és un sistema operatiu gratuït, basat en el nucli Linux i desenvolupat per la comunitat. Talment adequat per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l'ordinador, ja es tracti d'aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d'eines de programació o de gestió de servidors.
En aquesta ocasió, com en edicions anteriors, totes les aplicacions predeterminades de l'escriptori estan traduïdes al català, gràcies a l'esforç d'una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà.
Algunes de les novetats que es presenten són les següents:
  • Aparença. Un dels aspectes en què s'ha treballat en el darrer cicle ha estat el disseny. L'Ubuntu Karmic ha suposat un redisseny de l'aparença de l'escriptori i la pantalla d'entrada, donant-los una estètica més agradable per als usuaris.
  • Escriptori GNOME 2.28. L'Ubuntu inclou la darrera versió de l'escriptori GNOME, en el qual cal destacar el missatger instantani Empathy, que ha reemplaçat el Pidgin en la instal·lació predeterminada. El gestor d'entrada, el GDM s'ha tornat a escriure de nou per a permetre una millor integració de l'entrada a l'escriptori.
  • Firefox 3.5. La versió més nova, més ràpida i més segura del popular navegador web.
  • OpenOffice.org 3.1. El popular paquet ofimàtic, totalment compatible amb l'Office de Microsoft, permet crear presentacions, escriure documents i fulls de càlcul tant a casa com a la feina. Cal destacar que en aquesta versió de l'Ubuntu també la documentació d'ajuda apareix traduïda, gràcies a la col·laboració de Softcatalà amb el Termcat.
  • Ubuntu Netbook Remix. Com en l'edició anterior, també s'ofereix aquesta variant adaptada als ordinadors de mida reduïda i baix cost enfocats a l'ús d'Internet, els ultraportàtils. Aquesta proporciona una interfície més senzilla d'utilitzar que permet als usuaris poder-se connectar a Internet i utilitzar les seves aplicacions preferides de manera molt fàcil.
  • Ubuntu One. Per primera vegada s'ofereix l'Ubuntu One instal·lat de manera predeterminada, el qual permet fer còpies de seguretat, emmagatzemar, sincronitzar i compartir dades amb altres usuaris del servei. En la versió gratuïta, permet utilitzar 2 GB d'espai a la xarxa, sincronitzar fitxers, contactes i notes del Tomboy en diversos ordinadors.
  • Arrencada més ràpida. En aquesta versió els usuaris podran accedir al seu escriptori de manera més ràpida després de l'arrencada.
  • Centre de programari. Aquesta aplicació nova permet instal·lar programari per a l'Ubuntu de manera molt fàcil. Cal destacar que gràcies a l'esforç de l'equip de traducció al català les descripcions de milers de programes disponibles estan també traduïdes.
Per a obtenir informació més detallada sobre les novetats, consulteu la nota de premsa oficial.
Com de costum, la comunitat d'usuaris de l'Ubuntu en català ha organitzat una festa per a celebrar aquest llançament.
Si voleu col·laborar en la traducció de l'Ubuntu al català, aneu al lloc web de l'equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per a ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.
Per a instal·lar l'Ubuntu, o bé provar-lo sense fer canvis al vostre ordinador, teniu dues opcions:
  • Baixar-vos la imatge de CD, amb la qual podreu iniciar la instal·lació o bé carregar el sistema sense instal·lar-lo per veure com funciona.
  • Instal·lar el WUBI, amb el qual podreu instal·lar i desinstal·lar l'Ubuntu de manera molt fàcil dins d'un sistema Windows. També el trobareu al CD d'instal·lació de l'Ubuntu, des d'on s'iniciarà automàticament en inserir el CD.
Finalment també cal destacar que el català és una de les 25 llengües en què es considera que la traducció de l'Ubuntu és completa.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

blogger templates | Make Money Online