Aquesta pàgina és interessant per a tots els nivells de la JQCV, tant per a l'oral, l'elemental i el mitjà com per al superior. Fixeu-vos en el vocabulari i en els verbs.
Arròs a banda
Ingredients:
- 400 g - Arròs
- 1 kg - Peix variat
- 2 - Cebes
- 2 - Tomàquets
- 3 grans - All
- 1 culleradeta - Pebre vermell
- 1 kg - Creïlles
- Oli
- Sal
- Aigua
Preparació:
En una olla feu un sofregit amb la ceba, el alls i els tomàquets.
Quan sigui ben fosc afegiu-hi el pebre vermell.
Doneu-hi unes voltes i afegiu-hi aigua.
Quan arrenqui el bull afegiu-hi les creïlles i després de 5 minuts el peix.
Quan estigui tot cuit, coleu el brou.
En una cassola amb oli calent hi rossegeu l’arròs.
Quan comenci a torrar-se, afegiu-hi un litre del brou de peix bullint.
Deixeu que es cogui uns 18 minuts aproximadament, els 5 primers a foc fort, després abaixeu el foc fins que l’arròs sigui cuit.
Variacions:
En lloc de fer el sofregit, es pot fer una picada amb nyora, llesques de pa, alls i tomàquets, tot fregit, picat al morter i desfet amb una mica d’aigua.
Tant l’arròs com l’olla de peix es poden acompanyar d’allioli.
Es pot afegir allioli negat amb el brou.
Comentaris:
El peix pot ser escórpora, gallineta, congre, rap, aranya, etc., segons comarca i mercat.
Cigrons a la catalana
Ingredients:
- 800 g - Cigrons bullits
- 1 - Ceba trinxada
- 2 - Tomàquets madurs
- 2 - Ous durs
- 1 got - Vi ranci
- Brou de bullir els cigrons
- PER FER LA PICADA
- Un grapadet d'ametlles
- 1 - Galeta
- All
- Julivert
Preparació:
Elaboració:
Feu un sofregit amb la ceba i el tomàquet en una cassola.
Quan sigui confitat poseu-hi el vi ranci i deixeu-lo reduir. Afegiu-hi la picada deixatada amb una mica d’aigua, els cigrons i una mica del seu brou, de manera que els cobreixi lleugerament.
Al final, tireu-hi els ous durs partits.
Variacions:
S’hi pot afegir bacallà, prèviament saltat a la paella.
S’hi poden afegir panses prèviament remullades.
Conill amb peres i naps
Ingredients:
- 1 - Conill
- 2 - Peres partides
- 200 g - Naps
- 1 - Ceba trinxada
- 1 - Pastanaga tallada a trossos petits
- 2 - Porros tallats a trossos petits
- 3 - Tomàquets trinxats
- 1 cabeça - Alls
- Manat d'herbes (orenga, llorer, farigola)
- 1 cullerada - Farina
- Oli
- Sal
- Pebre
- Aigua
Preparació:
Enrossiu els trossos de conill salpebrats i reserveu-los.
Feu un sofregit amb la ceba, la pastanaga, els porros, els tomàquets i el manat d’herbes.
Afegiu-hi el conill i la farina, i deixeu-ho coure uns minuts.
Feu-hi la reducció del vi.
Mulleu-ho amb una mica d’aigua i deixeu-ho coure.
Bulliu, enfarineu i fregiu les peres i els naps.
Afegiu-los a la cassola una estona abans d’acabar la cocció.
Variacions:
Es pot fer només amb peres (conill amb peres).
Es pot fer amb raïm (vegeu conill amb raïm), amb prunes o amb magranes, en comptes de les peres i els naps.
Hi ha qui hi afegeix una picada d’all, julivert i galeta.
Es pot mullar amb brou en lloc d’aigua.
Trumfada
Ingredients:
- 1 ½ kg - Creïlles
- 1/2 l - Llet
- sal
- aigua
Preparació:
Bulliu les creïlles esbocinades.
Escorreu-les i aixafeu-les amb una forquilla.
Incorporeu-hi la llet fins que agafi la consistència adequada.
Variacions:
Es poden bullir les patates senceres amb pell.
Es pot fregir un tall de cansalada i tirar el suc per sobre de la trumfada.
S’hi pot afegir mantega.
2 comentaris:
Na intenção de divulgar o meu trabalho, cheguei até aqui. Aproveito para convidar a conhecer FOI DESSE JEITO QUE EU OUVI DIZER...em http://www.silnunesprof.blogspot.com
Se você gosta de histórias, garanto que vai gostar.
Saudações Florestais !
Gràcies per la informació
Publica un comentari a l'entrada