Oral / Redacció 29

El sector cultural capeja la crisi amb alternatives assequibles




Ariadna Cortés


 El tancament d’un teatre, la transformació d’un festival de música anual en biennal, la davallada dels ingressos de les sales de cinema... Des que va començar la crisi, les notícies com aquestes se succeeixen, i és que la mala situació econòmica del país està afectant el sector cultural amb especial virulència i per partida doble. D’una banda, la inversió pública en cultura ha patit importants retallades i l’IVA del sector ha passat del 8 al 21%. De l’altra, l’elevada taxa d’atur, que actualment ronda el 26%, i la baixada salarial que han experimentat molts treballadors en els últims anys, han fet que el poder adquisitiu dels ciutadans disminueixi notablement.
Aquest desgast ha comportat un descens dels espectadors i també una davallada en la facturació de les empreses i entitats del sector cultural. Així, segons dades de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), els teatres catalans van perdre un 21% dels espectadors de pagament el 2012-2013 respecte a la temporada anterior. Una dada que va acompanyada d’una caiguda del 25% en la facturació, que es va situar a nivells de fa cinc temporades. A la indústria del cinema, les coses no van millor: el 2013 la taquilla va caure un 16% respecte l’any anterior i el nombre d’espectadors va descendir un 15%. Des del 2004, de fet, les sales de cinema han perdut la meitat del públic.
Ha deixat d’interessar-nos la cultura? És clar que amb l’actual situació no ocupa les primeres posicions en l’escala de prioritats, però no es pot dir pas que no interessi. Com tot i tots en les èpoques de crisi, la cultura s’ha vist obligada a buscar alternatives per sobreviure. Allò del “reinventar-se o morir”. Així, han anat apareixent alternatives diverses que ofereixen cultura a uns preus més assequibles o fins i tot de manera gratuïta i que gaudeixen d’una bona acollida.
Cinema a preus reduïts
L’èxit de l’última Fiesta del cine, que va aconseguir multiplicar per 7 el nombre d’espectadors durant tres dies amb entrades a 2,90 euros, indica que el principal motiu del descens de públic és el preu. El sector ha reaccionat i 306 cinemes de tot l’estat s’han apuntat als Miércoles al cine, una campanya que deixa el preu de l’entrada entre els 3,90 i els 5 euros –cada sala pot escollir dins d’aquesta forquilla– tots els dimecres entre el 15 de gener i el 15 d’abril. A la comarca, s’hi han sumat cinemes privats, com el Cinesa Parc Vallès de Terrassa o els Yelmo Cines de Sant Cugat, i també el Cinema Catalunya de Terrassa, de titularitat municipal. Tots tres han optat per posar les entrades a 3,90 euros, el preu més baix.
Encara més assequible, de fet és gratuïta, és la proposta del Cineclub Matadepera, que arrencarà el proper 2 de febrer sumant-se així a tots els altres cineclubs del Vallès Occidental, com per exemple el de l’Alliance Française de Sabadell, que cada dilluns ofereix de manera gratuïta una pel·lícula en versió original subtitulada. El de Matadepera tindrà lloc a l’Hotel, un espai municipal, cada diumenge a les 19 hores i s’hi projectarà cinema d’autor també en versió original subtitulada. “A Matadepera, tot i que hi ha molta vida cultural, sovint es troben a faltar activitats per a joves, i tampoc hi ha gaire oferta relacionada amb el cinema malgrat haver-hi molta gent aficionada”, explica Toni Amén, membre del col·lectiu Cine Jove de Matadepera, els impulsors de la iniciativa.
En els últims anys, el col·lectiu ha organitzat diversos cicles de cinema amb una resposta “irregular” del públic. Per això, amb aquest nou projecte, volen “mantenir l’esperit de fer propostes originals, trencadores i fora de l’abast convencional, però alhora obrir-lo a un públic més ampli”, diu Amén. Així, la programació inclourà des de grans clàssics fins a propostes més arriscades i “potenciarem la idea de ‘club’ de les nostres sessions: volem que esdevinguin un punt de trobada per cinèfils i aficionats, on apart de mirar pel·lícules es pugui reflexionar i generar debat”. La primera projecció serà Spring Breakers, un film de Harmony Korine sobre les vacances de primavera d’un grup de joves que aparentment viuen el somni americà.
Taquilla inversa
Igual o més original és la programació que ofereix el Videodrome, un cineclub que cada mes estrena cicle –el febrer serà de cinema documental– i que té lloc els dimecres al vespre a l’Ateneu Candela de Terrassa, un centre social amb una àmplia oferta cultural.
La companyia Kaòtic Teatre és l’encarregada des del 2012 d’organitzar-hi la programació teatral, que inclou espectacles de diferents disciplines sempre de petit format. L’última temporada de ‘Teatre al Candela’, que va acabar el passat desembre, va incorporar una novetat destacable: la taquilla inversa, que consisteix en el fet que l’espectador decideix, una vegada finalitzat l’espectacle, pagar la quantitat que consideri justa. “Hem optat per la taquilla inversa perquè no podíem pagar el caixet dels artistes”, explica Pau Gómez, actor i programador cultural de Kaòtic Teatre. “Al públic li agrada poder decidir i d’aquesta manera s’acosten més a l’espectacle”, afegeix. Gómez diu que estan satisfets amb l’acollida de la iniciativa: “ha funcionat bé, repetirem”.
També estan contents amb els resultats de la taquilla inversa els fundadors de la sala sabadellenca L’Alternativa Teatre, que es va inaugurar fa tot just un parell de mesos. Programen de dijous a diumenge i només apliquen la taquilla inversa els dijous. “Ha funcionat força bé, hi ha més afluència els dijous que els divendres, tot i que els dissabtes recaptem més”, detalla Jordi Silvestre, un dels fundadors de la sala. La resta de dies, el preu de les entrades oscil·la entre els 8 i els 15 euros. “Volem apropar el teatre a Sabadell”, explica Silvestre, que afegeix que “ens estem trobant gent que solia anar a veure teatre a Barcelona i pagava 20 o 25 euros per entrada, i ara busquen alternatives”. I això és el que ells els ofereixen a la seva sala. Des d’ahir i fins al 2 de febrer a L’Alternativa Teatre es pot veureConsuélame, Consuelo, una obra a càrrec de la companyia Viéndolas Venir.
L’administració reacciona
A més de les propostes d’iniciativa privada, les administracions públiques també s’han posat les piles per pal·liar els efectes de la crisi al sector cultural. Des de l’Ajuntament de Sabadell, per exemple, reconeixen que “quan el 2012 van apujar l’IVA hi va haver una alarma general en el sector”, en paraules de Quim Carné, regidor de Cultura. La reacció a aquesta situació del consistori i de la ciutat en general ha estat “mantenir preus, intentar fidelitzar el públic, promoure l’ús i el gust per la cultura i, en definitiva, treballar per eliminar les barreres”, afirma Carné.
Aquestes intencions s’han materialitzat, entre altres accions, en noves modalitats de descompte incorporades en la darrera temporada als teatres la Faràndula, Principal i Estruch, que se sumen als ja existents. Així, per exemple, s’ha incorporat el TINKODI, un codi que s’obté en comprar una entrada i que proporciona un descompte del 20% en la compra de la propera, o un descompte del 15% amb el Carnet XBM de la Xarxa de Biblioteques, un carnet del que disposa un terç de la població del municipi.  
Segons dades del consistori, durant els primers sis mesos del 2012 i del 2013, és a dir, abans i després de la pujada de l’IVA, els teatres sabadellencs van registrar un volum d’assistents similars. Les iniciatives impulsades des de l’Ajuntament amb l’objectiu de “premiar la fidelitat i incorporar nous públics al teatre”, doncs, estan donant resultats.
Moure’s per sortejar la crisi
La bona acollida de la majoria de propostes culturals assequibles o gratuïtes és una prova que la crisi no ha pogut amb les inquietuds culturals. Potser, com apunten alguns, la cultura és una de els claus per sortir d’aquesta situació. O potser no. El que sembla clar és que el sector s’ha de moure -i ja ho està fent- si vol sobreviure a les estocades de la crisi.
___________________________________________________________________________


Entra en vigor la Llei de Trànsit que obliga els menors de 16 anys a portar casc quan vagin en bici

La reforma de la normativa aplica sancions més dures per a les conductes més perilloses, amb multes de 1.000 euros per als reincidents en consum d'alcohol

Es prohibeixen els detectors de radars

La reforma de la Llei de Trànsit i Seguretat Viària entra en vigor aquest divendres, amb un enduriment de les sancions per a les conductes més perilloses, com multes de 1.000 euros per als conductors reincidents en el consum d'alcohol. També entra en vigor que els menors de 16 anys han de portar casc quan vagin amb bicicleta .
Alguns dels preceptes de la llei, però, encara han de ser desenvolupats i, per tant, no entraran en vigor fins que la normativa reglamentària ho especifiqui. Aquest és el cas dels canvis dels límits màxims i mínims de velocitat per a conductors, vehicles i vies.
La reforma de la Llei de Trànsit i Seguretat Viària endureix els càstigs d'aquelles conductes més perilloses. Si bé es mantenen els 500 euros de sanció i la detracció de 4 a 6 punts per a la infracció de conduir amb taxes d'alcohol superiors a les establertes, la multa s'eleva a 1.000 euros en cas de reincidència, és a dir, els conductors sancionats pel mateix motiu en l'any anterior. També hauran de pagar 1.000 euros els conductors que circulin amb una taxa d'alcoholèmia que sigui el doble de la màxima permesa.
A partir d'aquest divendres, també serà obligatori, no només per als conductors, sinó per a tots els usuaris de la via, sotmetre's a les proves de detecció d'alcohol i de drogues, quan es trobin implicats en un accident de trànsit o hagin comès una infracció.
La llei prohibeix conduir després d'haver ingerit drogues, si bé en queden excloses aquelles substàncies que s'utilitzin sota prescripció facultativa i amb una finalitat terapèutica. Aquesta infracció administrativa serà castigada amb una sanció de 1.000 euros i la detracció de sis punts. No canvia, però, el procediment penal per conduir sota els efectes de les drogues, acció que tipifica l'article 379.2 del Codi Penal.
A la bici, amb cascc
Els menors de 16 anys, tant conductors com ocupants de bicicleta, hauran de portar sempre el casc posat, independentment de la via per la qual circulin. Per als majors de 16 anys, la llei no canvia: el casc és obligatori en vies interurbanes, si bé se'n recomana l'ús en les urbanes. També s'amplien els casos d'immobilització de vehicles, com quan un automòbil no porti el dispositiu de retenció infantil.
Obligatori mantenir una distància d'1,5 metres en l'avançament de ciclistes
Tot i que ja ho recollia el Reglament de Circulació, s'eleva a rang normatiu l'avançament de ciclistes; per tant, un vehicle que avanci un ciclista haurà de mantenir una separació lateral mínima d'1,5 metres i podrà ocupar part o la totalitat del carril contigu o contrari. Queda prohibit avançar si la maniobra pot ser perillosa per als ciclistes que circulin tant en el mateix sentit com en el sentit contrari.
Prohibits els detectors de radars, però permesos els avisadors
Queden expressament prohibits els detectors de radar i els dispositius i aparells que en rastregin la localització a través d'ones. El seu ús serà tipificat com a infracció greu i suposarà una sanció de 200 euros i la detracció de 3 punts. Es manté la prohibició dels inhibidors, que poden anul·lar o modificar el funcionament dels radars. En canvi, sí que estaran permesos els avisadors, aparells que compten amb una base de dades amb la possible ubicació dels radars.
Responsabilitat del conductor per atropellar un animal
En els accidents de trànsits produïts per atropellar animals de caça, la responsabilitat serà del conductor del vehicle, encara que no hagi incomplert cap norma de circulació, com passava fins ara. Si l'atropellament de l'animal és conseqüència d'una acció de caça major, el responsable serà el propietari del terreny i, si és per falta de reparació del tancat o de la senyalització, el responsable en serà el titular de la via on es produeixi l'accident.
Més infraccions
La reforma també amplia les infraccions de trànsit. Passen a ser-ho la caiguda de la càrrega d'un vehicle quan creï perill per a la seguretat viària; la realització d'obres en la via sense la comunicació prèvia a l'autoritat responsable del trànsit; incomplir les condicions de circulació d'una autorització; impedir les tasques de control dels centres d'ensenyament i de reconeixement de conductors i causar danys a les infraestructures per excés de massa o dimensions del vehicle.
Més temps per pagar multes amb descompte
El termini d'al·legacions de les denuncies i del pagaments de les sancions amb descompte s'amplia de 15 a 20 dies naturals.


____________________________________________________________________________



L'ONU augura més sequeres, inundacions i incendis forestals a Europa

L'augment de les onades de calor tindrà repercussions sobre la seguretat alimentària i augmentarà els conflictes a tot el món

"Ja no hi ha cap dubte que el clima està canviant", alerten 500 experts reunits a Japó



DILLUNS, 31 DE MARÇ DEL 2014 - 10.38 H
L'impacte del canvi climàtic en el planeta és "aclaparador" i tindrà un important efecte sobre els éssers humans de tot el planeta. És la contundent conclusió d'un ampli informe de l'ONU presentat aquest dilluns a Yokohama (Japó) i que augura més sequeres,inundacions i incendis forestals tant a curt com a mitjà termini. L'escassetat alimentària, l'augment de la mortalitat per les onades de calor i el creixement del risc de conflictes internacionals són altres perills.
El document del Panel Intergovernamental de l'ONU sobre Canvi Climàtic (IPCC), que ha estat acordat després d'una setmana de discussions, és el segon d'un grup d'informes que es presentarà aquest any i que apunten a les causes, efectes i solucions per al canvi climàtic. Elaborat per uns 500 experts científics i representants polítics, es tracta d'"un dels informes científics més amplis de la història", que inclou "sòlides evidències de totes les disciplines", segons ha destacat el secretari de l'Organització Mundial de Meteorologia (OMM), Michel Jarraud.
L'IPCC ha subratllat que la quantitat de proves científiques que recolzen l'existència del fenomen del canvi climàtic i dels seus perills és indiscutible, i ha detallat que s'ha duplicat des del 2007, quan va presentar el seu últim informe. "L'increment de les magnituds de calor fa que augmenti la possibilitat d'impactes severs, penetrants i irreversibles", recull el text. Des de les glaceres al 'permafrost', l'impacte ha estat consistent en tots els continents i oceans. "Abans d'això pensàvem que sabíem què estava passant, però ara tenim proves indiscutibles que està passant i que és real", ha dit el doctor Saleemil Huq, un dels autors del document.

"El clima està canviant"

"Ja no hi ha cap dubte que el clima està canviant", ha assenyalat per la seva part Jarraud, abans d'assegurar que "el 95% d'aquest canvi es deu a l'activitat humana". "Abans d'aquest informe, la gent podia citar 'ignorància' respecte al canvi climàtic. Ara, la ignorància ha deixat de ser una bona excusa", ha insistit.
L'informe analitza els efectes del canvi climàtic en l'actualitat, a mitjà termini --entre el 2030 i 2040-- i a llarg termini (2080-2100), i per a això té en compte un augment de l'escalfament global d'entre 2 i 4 graus centígrads basat en projeccions actuals.

Restriccions d'aigua

En el cas de Europa, el canvi climàtic provocarà un increment de les restriccions d'aigua a causa de la "significativa reducció de l'extracció dels rius i d'aqüífers subterranis" combinada amb l'augment de la demanda per a irrigació, energia i indústria i ús domèstic. Aquest procés s'intensificarà en determinades àrees del continent a causa d'una pèrdua d'aigua més gran a través de l'evaporació natural, "particularment al sud d'Europa".
Un altre risc assenyalat per a Europa és l'augment de les onades de calor, que podrien tenir un impacte negatiu en la salut i el benestar públics, la productivitat laboral, la producció agrícola i la qualitat de l'aire, així com elevar el risc d'incendis forestals "al sud d'Europa i a la regió boreal de Rússia".
L'informe alerta a més sobre la probabilitat més alta d'inundacions a les zones costaneres i conques de rius a causa de la urbanització creixent, l'augment del nivell del mar i l'erosió de la costa.
A nivell mundial, l'informe alerta sobre les amenaces a sistemes únics com el gel de l'Àrtic i les barreres de coral, l'impacte sobre el mar i els sistemes d'aigua dolça. En aquest sentit, afirma que els oceans veuran incrementada la seva acidesa, i això amenaçarà els corals i les espècies que hi viuen i provocarà que animals, plantes i altres espècies es moguin cap als pols amb l'increment de les temperatures.

Escassetat alimentària i més conflictes

Respecte a l'impacte més directe del canvi climàtic sobre els éssers humans, l'IPCC ha alertat que la seguretat alimentària és un aspecte que provoca especial preocupació. Les previsions contemplen pèrdues de fins al 25% en les collites de blat de moro, arròs i blat en el període que s'estén fins al 2050.
A més, múltiples espècies de peixos, font d'aliments per a una important part de la població, es desplaçaran a causa de l'escalfament de les aigües, cosa que podria provocar una disminució de la pesca als tròpics i l'Antàrtida de fins al 50% en aquest període de temps.
El document ressalta també que la població mundial es veurà a més afectada per inundacions i un increment de la taxa de mortalitat a causa de la calor, i adverteix de l'increment de les migracions vinculades a les condicions climàtiques, així com els conflictes i les amenaces a la seguretat nacional derivades d'aquestes.

Responsabilitat política

Per pal·liar aquests riscos, l'IPCC insta els líders polítics a prendre mesures per reforçar els sistemes de vigilància i alerta davant "esdeveniments climàtics extrems", a més de millorar la gestió de recursos hídrics i les polítiques per promoure l'estalvi d'aigua o per combatre els incendis forestals. "Reduir aquests riscos dependrà de la nostra capacitat de mitigar els efectes del canvi climàtic i d'adaptar-hi les nostres societats", ha apuntat Chris Field, vicepresident d'aquest grup de treball de l'ONU.
El president de l'IPCC, Rajendra Pachauri, ha posat l'accent en la necessitat de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, un factor "del qual dependrà el que passi en molts llocs del món en els pròxims anys".





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

blogger templates | Make Money Online