AVL: Gramàtica, Ortografia i Estàndard Oral


Sabeu que l'AVL és un intent de superar el conflicte lingüístic creant un marc normatiu que ha de ser respectat. Tanmateix, ja des del seu inici com actualment, presenta un seguit de mancances i una problemàtica determinada que provoca una certa desconfiança i confusió.
Per exemple : bellesa (o bellea); belleses (o bellees) f. [é] . Aquest mot el podeu trobar al Diccionari de l'AVL. El fet que hi aparega amb aquestes dues formes, fa dubtar: totes dues són normatives o una d'elles (bellea) representa una pronúncia col·loquial (per tant pot emprar-se en un context de parla quotidiana), però no és correcta per a l'estàndard oral i escrit de l'examen de la JQCV?.
En tot cas us deixe els enllaços als documents i a la pàgina de l'AVL. També us he reunit els documents en un arxiu a la Finestra de descàrregues del blog (baix, a la dreta). També teniu l'enllaç al Diccionari i si voleu, podeu descarregar-lo tot perquè el teniu segmentat en pdf. En tot cas recordeu que és més recomanable el Trobat (l'enllaç el teniu a la columna de l'esquerra) on teniu recollida aquesta advertència:
bellea f. [ col·loq. ] Bellesa.


També teniu un pdf sobre Neologismes dels mitjans de comunicació que us penge al blog perquè pugueu llegir-lo. Tot ho teniu en aquest arxiu comprimit en ZIP

neologisme
És interessant tenir en compte els neologismes com Intel·liguèntsia. Però millor us complete la definició que s'hi dóna amb la que apareix al Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana (a l'esquerra del blob). Si teniu dubtes sobre les paraules recollides podeu accedir al diccionari o al TermCat (Diccionari de terminoligia i neologismes, també a l'esquerra del blog).

Intel·liguèntsia


[mot rus, del ll. intelligentia 'intel·ligència']

f 1 A la Rússia del segle XIX, conjunt dels intel·lectuals partidaris de reformes i oposats al tsarisme.

2 Sector social soviètic amb formació superior o tècnica, dedicat a professions no manuals.

3 p ext Conjunt d'intel·lectuals que, en un país, en una classe social o en un grup polític, realitzen una funció de direcció ideològica.



Gramàtica normativa valenciana (GNV)
La GNV s'estructura en quatre grans blocs dedicats a l'ortologia, l'ortografia, la sintaxi i la flexió, i la formació de paraules. L'obra té un caràcter normatiu i descriptiu, en la mesura que tracta d'orientar sobre les formes més recomanables en els registres formals i en l'estàndard, però integrant les propostes normatives dins d'una descripció general de l'estructura de la llengua.
Descarregar GNV en format PDF



Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià (DOPV) : Es tracta d'una obra que, sense pretensions d'exhaustivitat, incorpora un extens cabal lèxic de més de 75.000 paraules amb informació relativa a la seua variació morfològica de gènere i nombre, especificant-ne la pronunciació en aquells casos en què l'ortografia no és transparent.
Accedir al diccionari
Descarregar DOPV en format PDF


La normativa ortogràfica del valencià : Els criteris ortogràfics del valencià oficialitzats per l’AVL.
Descarregar ortografía en format PDF


L'estàndard oral del valencià : L’objectiu d’este apartat és fixar unes pautes ortoèpiques que servisquen d’orientació als usuaris de la llengua.
Descarregar estàndard en format PDF


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ascension Figueres no sap parlar en valencià!!!!!!!!!!!!!!

salrire ha dit...

Algú té una gravació seua parlant?. No ho he trobat ni al youtube. Creus que hauria d'apuntar-se al Voluntariat per fer converses?

Publica un comentari a l'entrada

 

blogger templates | Make Money Online